Hvordan renser man smykker?

Efter mange år, så kan man ikke undgå, at ens smykker mister noget af deres glans. Mange smykker bliver mørke, plettede og ridsede i løbet af årene. Det er især sølvet, der gør, at der opstår pletter. Når sølv kommer i kontakt med svovlbrint, der er i luften, så oxiderer det, hvilket skaber pletter. Derfor kan guldbelagt sølv også få pletter. Der er heldigvis mange nemme måder at rense sine smykker. Der er ofte ikke behov for, at de renses professionelt. Der er dog forskel på, hvordan sølv- og guldsmykker bør renses. 

Rensning af guldsmykker

For at rense guldsmykker skal du bare bruge lidt opvaskemiddel og måske lidt løgsaft. Hæld lidt opvaskemiddel og lunkent vand i en skål og sæt smykkerne ned i vandet i ca. 5 minutter. Tag smykkerne op og skrub dem mildt med en blød børste, for eksempel en tandbørste. Skyld derefter opvaskemidlet væk fra smykkerne med lunkent vand og lad smykkerne lufttørre. Nogle folk har også haft held med at gnide guldsmykker i løfsaft og efterlade dem i et par timer, hvorefter løgsaften skylles af med lunkent vand. 

Rensning af sølvsmykker

Til rensning af sølvsmykker skal du bruge salt, kogende vand og sølvpapir. Læg sølvpapir i bunden af et fad og drys med lidt salt. Hæld derefter kogende vand over det og sæt smykkerne ned i vandet. De skal bare ligge i vandet i lidt tid indtil de ser blanke ud. Pas på med at efterlade dem i vandet i alt for lang tid, da dette kan skade smykkerne. Skyld til sidst smykkerne i koldt vand og tør dem grundigt med en klud. 

Inden du går i gang med at rense smykker

Inden, at du kaster dig ud i rensning af dine smykker, så bør du være helt sikker på hvilket materiale de er lavet af. Derudover skal du være ekstra forsigtig, hvis der er ædelsten på dine smykker. Hvis du er i tvivl, så kontakt en smykkeforhandler, der kan give dig råd om rensningen. Du kan blandt andet kontakte Hedegaard Smykker, der sælger mange forskellige typer smykker, både guld- og sølvsmykker samt smykker med ædelsten. Kontakt Hedegaard smykker her: https://www.hedegaard-smykker.dk/shop/frontpage.html.