Tjek for Radon før du bliver husejer

radon

Er man for nylig blevet husejer, eller står man og overvejer et bestemt hus, så er det sidste man tænker på nok at tjekke for et potentielt forhøjet niveau af radon gas. Men det er faktisk meget vigtigere end man måske lige går og tror, da radon gas på sigt kan give lungekræft, omend dette vil tage lang tid. Men sagen er den, at man selvfølgelig også bor i et hus i meget lang tid, og det er derfor vigtigt som nylig husejer at få lavet et professionelt tjek. 

Er radon farligt?

Radon gas er en helt naturlig radioaktiv gasart, som både er inaktiv, farveløs og lugtfri; den er med andre ord stort set umulig at opspore, medmindre der benyttes professionelt værktøj. Og det er netop denne mangel på sporbarhed, som gør den farlig, fordi man som beboer ikke nødvendigvis tænker over, at der kan være en mut dræber i rummet. Radon er dog generelt ikke et helbredsproblem, og man skal derfor heller ikke være alarmeret eller gå i panik. Radon opstår nemlig helt naturligt, og det kan spores overalt i atmosfæren, da det kommer fra jorden. 

Radon i hjemmet og på arbejdspladsen

Når man er udsat overfor radon, så sker det ofte i sammenhæng med, at man befinder sig på sin arbejdsplads, i skolen eller i sit hjem. Radon gassen bliver nemlig indespærret i bygningen efter, at det er kommet indenfor gennem diverse smuthuller. Heldigvis kan radon let kontrolleres og holdes nede ved hjælp af diverse moderne, effektive metoder, hvorved man altså kan skabe et yderst sikkert miljø. Man kan derfor også forvente, at arbejdspladsen eller skolen holder et vågent øje på mængden af radon i lokalerne/lokalet.

Indånder man radon over en længere periode, så forøger man sine chancer for at få lungekræft, og tager man et kig på USA, så er radon faktisk den anden største grund til, at amerikanere får lungekræft. Og dette er et resultat af, at man glemmer at teste hjemmet for radon. Men en radonmaling er ikke noget, som nødvendigvis er dyrt. En radonmåling er en investering, som er godt givet ud, fordi at det netop er en investering i eget helbred, hvilket må siges, at være den aller vigtigste investering, som man overhovedet kan foretage sig. 

Det kan derfor kraftigt anbefales, at man får foretaget en radonmåling i hjemmet, så man derved kan sikre sig et sundt og sikkert hjemmemiljø. I Danmark kan radonhuset.dk anbefales.