Bækkenet – et mangefacetteret instrument

bækkener

Du genkender sandsynligvis det (normalt) gyldne og runde instrumentet vid navn bækkener. Denne fantastiske opfindelse tilhører familien percussion-instrument, præcis som trommer gør. Du kender de også som en del av de fleste trommesæt, i form af f.eks. hi-hats. En hi-hat er nemlig rent faktisk to bækkener som er sammensatte med et slags bækkenstativ, og som du kan slå sammen gennem at trampe på en pedal. Andre kendte versioner er de håndholdte som anvendes i marcherende bånd (dem med høje hatte og mærkelige kostumer…). I musikken anvendes bækkener næsten altid to og to, for at slå sammen og skabe lyd på den måde. Oftest er de fremstillet af kobber og tin.

Hvad bruges bækkener til?

Samme som trommer har bækkener en lang historie, og kan faktisk spores hele vejen til antikken. I moderne tider kan de også bruges sammen med et bækkenstativ. Et bækkenstativ er primært designet til at understøtte ophængte bækkener i trommesæt eller måske perkussions sektion. Med et sådant kan du gøre mere og lette spillet. Bækkenstativ åbner med andre ord nye muligheder. Bækkener findes i mange forskellige typer, som kan fremkalde forskellige lyd. Det er jo også forskel på hvordan man spiller på de, om det er gennem at slå det mod en anden bækken, eller f.eks. med trommestikker (måske med “whiskers” for et blødere lyd). De har ibland også huller, hvilket fremkalder en forskellig lyd. Man kan sige at bækkener har til rolle at underbygge musikken med en rytme, eller måske forsyne musikken med nogle forskellige musikalske indslag som gør musikken endnu mere spændende. I moderne sanger kan de bruges for at slå det første slaget i en sang. Nogle gange gøres en forskel på dem som bruges for effekt og de som bruges kun til rytme (Hi-hat bruges næsten kun til rytme).

Nogle forskellige typer af bækkener

 Som sagt kan det gøres forskel på effekt- og rytmebækken. Neden følger nogle flere sorter.

  • Ride: Dette er standard bækkener i de fleste trommesæt. Det hjælper primært at opretholde de stabile rytmiske mønstre (det kan faktisk kaldes “ride-mønstre”).
  • Crash: Bruges for effekt, nogle gange også i symfoniorkestre. De lyder som navnet; med et skarpt “crash”. 
  • Splash: Normalt i moderne musik. Det lyder meget kort, lidt som et “splash” i vand. Som crash-versionen bruges det oftest for effekt.
  • Sizzle: Lyder som sit navn. Oftest huller i som man sætter f.eks. nitter, kæder eller andre rangler i. Og som deres slægtninge lyder det som navnet, med et lavt “sizzle”. 

Køb bækkener online til gode priser

Hvis du er sugen på at købe bækkener, i alle de forskellige former som de findes, er www.drumlimousine.dk stedet for dig. Og hvorfor ikke købe dig et bækkenstativ når du er der? De har nemlig bækkenstativ i fed kvalitet til meget gode priser. Drumlimousine elsker musik, og brænder for god kvalitet og rimelige priser. De har mange forskellige Avantgarde-bækkener, som er håndhamrede og lavet af bronze. De er også hamrede av de bedste cymbal-smiths som findes. Der snakker vi kvalitet! Så hvad venter du på, bækkener kan virkelig forgylde din musik.